Wouxun KG-699E Rha68 käsikapula+ Baofeng monofoni

Kaveri lykkäs kouraan joutilaan otsikon mukaisen kapulan. Asuu senverran syrjässä, että ei saanut kuulumaan muuta kuin satunnaisia metsästäjiä. No ensikokemuksien mukaan ite sain ohiajavia rekkoja metsästäjien lisäksi. Tämä siis radion omalla antennilla. Rakensin kyttäyskopin katolle J-tikku antennin. Jo rupes kuulumaan naapuri kylienkin tarinat. Ihmettelin puheista läpikuultavaa seikkaa, että käsikapuloiden 5W tehoilla jää etäisyydet lyhkäsiks ja 25W autokoneella qso sitten kulkee. No sain yhteyden kyttäyskopilta reilun 40km päähän ja rupesin toteamaan että poikain antenniosasto ei oo kunnossa. Paria päivää myöhemmin breikkasin mukaan keskusteluun joista kuulin toisen osapuolen hyvin ja toista huonosti. No selvisi että tämä asema jota kuulin hyvin oli n. 90km päässä ja käytti suunta-antennia joka oli suunnattu miun kyttäyskopilta sivusuunnassa poispäin. Vasta-asemalla oli käytössään 25W ja miulla 5W. Pikkuhiljaa rupes selviämään, että täähän on käypänen bandi jos aika käy pitkäksi kopilla kytättäessä. Toki pitää muistaa, että ei pidä liian innoissaan hihkua, ettei ne kytättävät eläimet säikähdä. No toki asialleen omistautunu qsomies värjöttelee kopillaan ilman saalistakin.

2016-02-23_13-21-58
Ihan näppärän kokonen palikka. Antenni on mukana tullut patukka.

On yhen työ-Vhf puhelimen(icom) monofoni käytettävissä ja kun liitin näytti samanlaiselta ajattelin parantaa ergonomiaa ja laittaa sen Wouxuniin. No eipä käynyt ei. Plugit on eri etäisyydellä toisistaan ja ero on mitättömän pieni, n. 2mm luokkaa. Tilasin sitten hetken netin selailun jälkeen Baofengin amatööri kapulan Kenwood standardin mukaisen monofonin. Hinta oli vajaa 5€ ja pääs mokoma yllättämään positiivisesti. Monet qsot on pidetty ja kukaan ei oo äänenlaatua moittinu. Härpäkkeen kaijuttimessa on aavistuksen verran miun makuun metallinen saundi. Tykkään oikeesti aika tummasta äänestä ja ei ton monofonin äänessä mitään vikaa ole. Miun maku vaan poikkeaa muista aikalailla. Johtoa saa kyllä venytellä, että saa ergonomisen asennon, tuli tolle kapulalle valittua semmonen sijainti. Hommasin autokäyttöä varten ns. tupakansytytin adapterin, eli akun kuoret jossa senverran elektroniikkaa sisällä että voi tupakansytyttimestä ottaa sähköt. Toki akullakin päivän soittelee, mutta mukana tuleva akkulaturi aiheuttaa Yaesu frg-100 vastaanottimeen melkosta pörinää. Ei tosin niinpaljon kun Baofengin laturi.

2016-02-23_13-25-14
Baofeng monophoni

Ensimmäinen järkytys tuli heti kun kääns namikasta virrat päälle. Mokoma vehjes tarinoi ja sehän piti ottaa manuaali käteen ihan liian aikasin että saa mokomasta puheen ja piippaukset pois. Jossain autokäytössä voi äänestä olla hyötyä. Toki olen jonkun verran erakko luonne ja poikamies, mutta en niin paljon että rupeisin kiinalaisen elektroniikan kanssa tarinoimaan.

Miinuksia kapulasta

  • Ei taida saada laillisesti luvanvaraseks rha68 radioks, kun pääsee hamibandillekkin.
  • Kohinasalpa etsitään valikosta. Tykkään ite nupeista.
  • Jos kuuntelee kahta kanavaa ja toisella salpa räpsii auki, ei voi vaihtaa toista kanavaa. Tuli aurorakelin aikana ilmi moinen. Senverran oli salpa löysällä, että räpsi ja ei antanu mennä valikkoon tiukkaamaan salpaa, eikä myöskään pystyny vaihtamaan kanavaa/taajuutta. Antennin kun irrotti loppu räpsiminen ja kanavan sai vaihdettua. Tää ei oo pelkkä miinus, vaan raivostuttava ominaisuus. Salpa pitää käytännössä olla niin tiukalla, että heikoimmat asemat ei kuulu jos ei tähän ominaisuuteen halua törmätä.
  • Sinkkumittari näyttää joko täyttä taulua tai ei mitään. Välimuotoja ei tunnu olevan.
  • Räpsii salpaa kun käyttää toisen bandin puhelinta. Lakkas räpsimästä kun laitoin ferriittejä antennijohtoon.
  • Liikaa pieniä nappeja metsäkäyttöön.
  • Volumenupissa ei ole mitään viivaa tai nystyä josta näkis sen asennon. Kun laittaa virrat päälle, on joko liian hiljaa tai sit menee paskat housuun ko joku kutsuu.
  • Vyöklipsi on akussa kiinni, eli se pitää siirtää tai ostaa yhtä monta ko akkujakin(en tiedä saako irrallaan) muoks: Joutessani selasin välillä ebaytä ja irtoakuissa näkyy olevan klipsi mukana. Autoadapterissa ei ollu. Selasin lisää ja irtoklipsejäkin kiinanpojjaat myyvät.
Naamataulu. Teksti on oikeesti yksväristä.
Naamataulu. Teksti on oikeesti yksväristä.

Tämmöselle pitkien jorinoiden miehelle aiheutti hämmennystä myös se, että lähetys lakkaa tietyn ajan kuluttua vaikka piti tangenttia pohjassa. Omasta mielestäni osasin ottaa kyseisen toiminnon pois päältä. No ei se lähteny, joten kiersin ongelman asettamalla ajan maksimiin, eli 600 sekuntiin. Ensin ymmärsin ettei kanavia voi nimetä muuten kun ohjelmointikaapelilla. Ymmärsin väärin, kyllä ne voi nimetä. Ei se kauheen kätevää ole, mutta onnistuu. Kerkesin kyllä tilaamaan ohjelmointikaapelin, mutta alusta asti tietosena et pitäis olla windows kone siihen kaapelin toiseen päähän. No sitähän miulla ei ole, mutta ystäväpiiristä niitä löytyy. Ystävät myös osaa niitä käyttää, ite en osaa. Olen Linux miehiä ja windows on nykyään liian monimutkanen miulle.

Antenniliitin Sma.
Antenniliitin Sma.
Mukava nykytrendi merkata antennin taajuusalue.
Mukava nykytrendi merkata antennin taajuusalue.

 

Antenniliitin on sma joka on kyllä kovemmassa käytössä hepponen jos antenneja joutuu vaihtelemaan. Muistin nähneeni jossain adaptereita joilla sen saa vaihdettua bnc:ksi. Pienellä vaivalla adapteri löytyikin ja se menee tilaukseen. Antenniin tarvitsee tietysti adapterin myös. Autoantennin johdossa voi sitten olla normaali Bnc-liitin joka kestää irrottamista huomattavasti paremmin kuin tuo sma-liitin. Onhan se toki huomattavasti miellyttävämpi käyttääkkin. Itellä on adapteri johto jossa uhf-naaras 20cm johdon päässä. No siihen ei tarvii patukka-antennia laittaa, mutta toimii kyttäyskopilla tai kiinteenä asennuksena autossa. Vyöklipsi on asiallisen oloinen ja sen voi tarvittaessa irrottaa. Irtoaa siis ilman sen suurempaa väkivaltaa ja ehjänä. Tuolla miinuslistalla mainitsinkin sen että klipsi on akussa kiinni. Plussaksi voi mainita sen, että mukana tulevalla laturilla voi ladata pelkkää akkuakin ja erikseen myydään laturia johon saa irtoakun ja puhelimessa kiinni olevan akun yhtäaikaa lataukseen. Erikseen myytävä laturi vaikuttaa hankkimisen arvoselta senkin takia, että sen voi kytkeä suoraan auton virtoihin. Mukana tuleva laturi ottaa valtakunnan verkkoa sisään, joten ei toimi kun invertterin kanssa autossa.

Laturilla onnistuu pelkän akun lataus.
Laturilla onnistuu myös pelkän akun lataus.
Mukana tuleva laturi.
Mukana tuleva laturi.
Akkuadapteri autoon ei sisältänyt vyöklipsiä.
Akkuadapteri autoon ei sisältänyt vyöklipsiä. Adapteri pitää ostaa erikseen.

Huonoahan tässä Rha68 bandissa on se, ettei yksityishenkilöllä ole mahdollisuutta saada lupaa tukiasemaan. Järjestö voi tukiasemaluvan saada. Mobiiliasema on sallittu ja siinä kunnon antenni. laki ei kuitenkaan yksiselitteisesti kiellä tai salli esim. kyttäyskopin katolla olevaa kiinteää antennia. Tulkinnan varaa siis on. Onko kyttäyskopin katolla oleva kiinteä antenni ja toisessa päässä kaapelia oleva käsikapula yhdistelmä vielä mobiiliasema. Puunoksalle heitettävä lanka-antenni sitä on.

Tangentti ja kohinasalvan aukasu, sekä FM-radio
Tangentti ja kohinasalvan aukasu, sekä FM-radio

Lopputuloksena voi tätä Wouxunin kapulaa pitää ihan kohtuullisena radiona. Valikot ja pienet nappulat ei tee siitä mitään metsämiehen unelmaa ja onhan tuo iso miinus, ettei ole 100% laillinen peli suomessa. Autokoneena varmaan menee hyvin kunhan antenni on kunnollinen. Hinta/laatu suhdetta voi pitää välttävänä. Muissa Wouxun kapuloissa näkyy olevan suurinpiirtein samat toiminnot ja valikot, eli ei niissä suuria eroja ole, vaikka mallinumero onkin eri. Normaali fm-radio vaikuttaa hyvin toimivalta vermeeltä. Kun tulee radioliikennettä se vaimenee automaattisesti ja jatkaa taas kun radioliikenne loppuu.

Monofonin liittimet on kumiläpän alla.
Monofonin liittimet on kumiläpän alla.
Kumiläppä vaikuttaa ihan kestävältä
Kumiläppä vaikuttaa ihan kestävältä
Monofoniin saa kiinni myös kuulokkeen.
Monofoniin saa kiinni myös kuulokkeen.
Liitin on Kenwood yhteensopiva.
Liitin on Kenwood yhteensopiva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *