Mikä on Qsl-kortti ja miksi se on niin tärkeä.

Tunnustaudun siihen pieneen osaan radioharrastajia jotka tykkää kerätä Qsl-kortteja. Saan aikalailla ”vajaasti” täytettyjä kortteja. Olen saanut aina, joten ei ole uudesta ilmiöstä kyse. Haluan kertoa mikä, miksi ja miten kortin kanssa toimitaan. Itselleni sillä miltä kortti näyttää ei ole merkitystä. Kortti voi olla normaali postikortti tai itse/lasten piirtämä. Tärkeintä kortissa on tiedot. Se miksi ne yhteyden tiedot on tärkeitä, juontaa juurensa kortin alkuperään ja sen käyttötarkoituksiin tänäkin päivänä. Radioharrasteita on monenlaisia ja kuuluu ollakkin, jotta jokainen löytää omanlaisensa. Qsl-kortin tarkoitus on vahvistaa että yhteys on pidetty. Oikein täytettyä korttia käytetään esimerkiksi kilpailuissa ja joidenkin kerhojen jäseneksi pääsemiseksi. On esimerkiksi kerhoja jotka vaativat sata varmistettua maata, jotta jäseneksi voi hakea. Kilpailu taas voi olla joku tietty ajanjakso, vaikkapa maaliskuu ja korteilla varmistetaan yhteydet, joita eniten pitänyt sitten voittaa. Vajaasti täytetty kortti ei näihin kelpaa ja siitä tulee ainoastaan muisto seinälle. Toki tärkeää sekin ja itse tykkään selailla kortteja ja lokikirjaa. Niistä löytyy paljon asemia joita ei enään muistanut olleenkaan.

Ne tiedot mitkä vaaditaan kortista, jotta se kelpaa kilpailuihin ja jäsenyyksiin varmistukseksi ovat.

  • Sinun asemasi kutsu.
  • Vasta-aseman kutsu.
  • Päivämäärä.
  • Kellonaika. Suositus on käyttää UTC aikaa ja jos laitat suomen ajan, merkkaa se SA kirjaimilla.
  • Käytetty kanava/taajuus
  • Modulaatio jolla yhteys pidettiin. Am, Fm, Usb tai Lsb. Radioamatööreillä sitten lisää ja onhan tälläkin bandilla pakettiradio ja sstv harrastajia.
  • Signaalin voimakkuus ja puheen luettavuus. Raportoinnista lisätietoa http://www.qsl.fi/yhteyden-raportointi/

Yleisesti korttiin laitetaan tietoa myös laitteistosta.

  • Radio ja jos käytät erillistä lähetintä ja vastaanotinta, niin molemmat.
  • Lähetysteho.
  • Millainen mikrofoni.
  • Mikä tai minkälainen antenni.
  • Syöttöpiste merenpinnasta, säätietoja yms. on myös korteissa aika usein.

Nykyään kortti ei aina ole painettu kortti. Se voi olla tulostettu paperikin, ilman mitään hienoja kuvia. Kunhan se sisältää tiedot joilla yhteys voidaan todeta pidetyksi. Jos saat kortin jonka tiedot eivät täsmää oman lokisi kanssa, älä varmista yhteyttä. Qsl voidaan lähettää myös mailina, mutta pitää muistaa se, että tiedot pitää olla sellaisessa muodossa, ettei niitä vastaanottaja voi muuttaa. Tuossa ylempänä on kuva itse käyttämästäni maili Qsl:stä. Kun muutan tiedot yhteyttä vastaaviksi, tallennan kortin kuvaksi jonka sitten laitan liitetiedostoksi. Sähköisiä postikorttejakin on tullut, mutta niissä usein huonona puolena se, että sitä ei voi tallentaa tietojen kanssa. Usein kuvan voi tallentaa, mutta tiedot eivät tallennu. Käytännössä tälläinen Qsl on hyödytön sellaiselle joka tarvitsee yhteyden varmistusta johonkin käyttötarkotukseen. Ruudunkaappaus kuva voi tosin auttaa.

Tuo maili qsl-korttini on tehty Inkscape vektorigrafiikka ohjelmalla. Ohjelma on ilmainen ja siitä on omat versiot eri käyttöjärjestelmille. Käytännössä sillä voi piirtää mitä tahansa. Tuossa omassa kortissani on piirretty kaikki muu paitsi valokuva taustalla ja vaakuna. Ensin syväsin liputkin valmiista, mutta kun kuvan tallensi, niin niitä ei ollut mukana. Projektitiedostossa ne näkyi normaalisti. Koitan tehdä jossain vaiheessa jutun vaikka kortin piirtämisestä. Se on yllättävän yksinkertasta hommaa. Youtubesta löytyy paljon opasvideoita ohjelman käyttöön. https://inkscape.org/ Suomenkielinen ohjesivu

Pakko Qsl-kortteihin ei ole vastata, mutta on se kohtelijasta. Aikakin olisi hyvä olla maltillinen, ettei se veny kuukausien mittaiseksi. Tällöin kortti voi tulla myöhässä esim. kilpailun tulosten ilmoittamiseksi. Sähköpostiosoite on hyvä keino vaihtaa postiosoitetta. Lyhyt ja ytimekäs osoite on helppo antaa ulkomaillekkin. Jos tavaisin ulkomaile omaa postiosoitettani, en saisi ainuttakaan korttia 🙂 Vastaus prosentti on aika pieni. Sitä voi koittaa parantaa vaikkapa kirjekuorella jossa osoite valmiina sekä postimerkki(kotimaassa). Ylipäätään tekemällä vastaaminen mahdollisimman helpoksi. Yleensä se osapuoli jolle kortti on tärkeämpi antaa esim. mailiosotteen herkemmin. Kortti ei siis ole ohimenevä muotivillitys, vaan sillä voi olla saajalleen tärkeäkin merkitys. Saathan siitä itsekkin mukavan muiston.

Minun postiosoitettani voi tiedustella maililla: aslakTÄMÄPOIS@qsl.fi tai tämän sivuston ota yhteyttä lomakkeella, sivun oikeasta yläkulmasta klikkaamalla.