”kutsukanava” ja sen merkitys.

Olen itse vanhan liiton miehiä. Sillon kun alotin radioharrasteen oli 7 virallinen kutsukanava ja La-puhelimissa vielä radiolupa lappu. Muistaaksein luvan numero piti mainita yhteyden aikana. No nythän on ollu jo 25v+ tätä kutsukanavatonta aikaa ja rehellisesti sanottuna se on meikäläisen mielestä perseestä. 7 on se perinteinen, rekat ollu aina 19 ja kun saatiin 40 kanavaa oli 31 se kansainvälinen ”kutsukanava” Moni tuntuu ihmettelevän, että miksi pitää olla kutsukanava. No kutsumista varten. Miuta ei kiinnosta pätkän vertaa kuunnella jonkun tarinointia sillä kanavalla(31) jolla päivystän. Miten mie tavotan kaverini jos kutsukanavalla joristaan? Oon joskus breikannu väliin ja kutsunut sen jälkeen. No kaverini on todennäkösesti sammuttanu koneen tai kääntänyt sen jollekkin toiselle kanavalle sen jorinan takia ja se jorina on jatkunu samaan tapaan sen kutsun jälkeen, eli vihje ei mee perille. Jos haluan kuunnella jorinaa, jaksan kyllä pyörittää rumpua sitä löytääkseni.

Miulle kuuluu päivittäin 2 asemaa joista toinen ei jaksa aukasta salpaa, mutta toinen jaksaa. En tiedä mistä asemat varmasti on, mutta arvailujen perusteella n. 100km päässä. Tilanne todennäköisesti on se, että siinä lähiympäristössä ei ole ketään muita asemia ja kaverit ei oo tullu ajatelleeksi että se 31 joriseminen voi kuulua kauaksikin. Olen koittanut breikata väliin, siinä onnistumatta. Painaavat senverran sypäkästi tangenttia ettei kerkee väliin, tai sitten vakiotehoilla en vaan pääse sinne asti. Jos on vain se 1 vakiojuttukaveri, niin sitä tehoa ei tarvii käyttää kun senverran että kaveri kuulee. Näin ei vahingossa ”häiriköi” niin isolla alueella. Konekin pääsee hiukan helpommalla sekä poweri. No kaikissa koneissa ei tietysti sitä tehon säätöä ole, mutta jos on vanha kone, eikä sitä ole ruuvattu, ei se 100km päähän kuulu 4W tehoilla joka päivä. No riippuu toki hiukan myös antennin korkeudesta. Paras ratkasu tietysti on siirtyä jollekkin toiselle kanavalle. Tässä on hyvinkin lähellä asemia jotka jorisee 31:llä ja 7:lla, joten salvan tiukkaaminen ei auta kun tuohon yhteen kaukaisempaan asemaan. Salvan saa kääntää täysin kiinni ja lähimmät kuuluu silti. Asiasta bandilla huomauttelu tuskin aiheuttaa muuta kuin provosoitumista.

Olen joutunut käyttämään ns. virallista radiokommunikointia mm. viranomaisten kanssa sekä laivaliikenteen, joten miulle on iskostunut tietyt tavat toimia ja kutsukanavien käyttö on yksi niistä. Kun kutsun jotain asemaa, tiedän sen kuulostavan viralliselta, se vaan on minun tyyli. Sanon siis vasta-aseman kutsun kahdesti ja oman kerran. Mie oon oppinu, että kutsumisen tulee olla selkeä, jotta vasta-asema saa siitä helposti selvää. Miulle on kuitenkin aivan sama miten kutsuu kunhan se ajaa asiansa. Tänäänkin kuultu toteamus 31:llä, ”lunta tupruttaa” ei kyllä miulle kerro mitä kyseisen toteamuksen tehnyt kaveri sillä haluaa tarkottaa. Jos miun pitää arvailla oliko kyseessä kutsu, niin jätän siihen kyllä vastaamatta. En ole ajamassa mitään virallisia kutsukanavia tai käytäntöjä, en vaan ymmärrä mikä hyöty siitä on että joristaan yleisesti kutsukanavana pidetyllä kanavalla. Ykskään ihminen joka miut tuntee ei miun tietääkseni pidä miuta tosikkona.

Kutsukanavan käytöstä kutsumiseen on selkeää hyötyä. On kanava jolta tavottaa haluamansa henkilöt. Selkeästä kutsumisesta on hyötyä, kun siitä saa selvää vaikkapa autossa.

Sitä en ymmärrä miksi jokaisella kylällä on oma ”kutsukanava” Jos vaikka lappeenranta, kotka ja kouvola käyttää samaa kutsukanavaa, niin mitä haittaa siitä on? No joku kuulee useammasta kaupungista kutsut, mutta mie en sitä osaa haittana pitää. Joskus autoa ajellessa kaipaisi juttuseuraa ja rumpua pyöräyttämällä on hiljasta. Seuraavaksi pitää miettiä millähän reijällä ne ukot kyseisellä kylällä pilkkii. Juu, onhan tästä olemassa gps-tietokanta, mut mie en viitti ostaa kallista gepsiä sitä varten, että kanavat selviää. Käytän sen rahan mieluummin radiovehkeisiin.

Sitäkin on tullu koettua, että ajettu autoilla peräkkäin ja tarinoitu vaikkapa 35:lla. Jossain vaiheessa sitten tullu huomautus että se on kutsukanava. No mistä voi tietää että se on ”kutsu”kanava? Paljon selkeempää olis jos olis valtakunnallisesti kutsuttais 7,19 ja 31 joilta siirryttäs muualle tarinoimaan. Jos halutaan pitää paikkakunnalla joku kanava sellaisena että kaikki kuulee kaikki, on se ok, mutta sitten on turha huomautella ohi ajaville että se on kutsukanava. Toki ohiajava asema herrasmiehenä vaihtaa kanavaa jos huomaa samalla kanavalla olevan muuta liikennettä. Kanava 28 tuntuu olevan jonkun sortin kutsukanava ssb modeille. Käännän koneeni usein sinne kun 31:llä joristaan. Muuten ok, mutta sielläkin joristaan. No en kyllä ymmärrä miksi eri modulaatioilla pitäis olla oma kutsukanavansa.

19 on hyvä rekkamiehille, niistä kun vain pieni osa on radioharrastajia, joten suurin osa ei ymmärrä sen radiopuhelimen päälle juuri muuta kun mistä se käynnistyy ja sammuu, sekä mitä pitää painaa kun tarinoi. 7 puolustaa miun mielestä paikkaansa siksi, että yllättävän monet käyttää vielä 22(23) kanavaisia radioita. 31 taas ”kansainvälisyytensä” takia. 7 sekä 31 myös sen takia että antenni voi olla viritetty ylä tai alakanaville ja kyllä, antenni voi olla niin kapea kaistaltaan että swr on 2+ vaikkapa  alakanavilla ja 1.1 yläkanavilla.

Olen nyt omasta mielestäni perustellut miksi 7, 19 ja 31 kanavilla joriseminen on ärsyttävää. Olis kiva kuulla perustelut sille, miksi sinun jorinasi ovat niin tärkeitä että niiden takia ei tarvitse välittää muista radioharrastajista. Tiedän tästä lähiympäristöstä ainakin puolen kymmentä asemaa jota kutsulla joriseminen ärsyttää. En siis ole yksin.