Sirio Gainmaster

Pahoittelen kuvien puutetta artikkelissa. Miulla on semmonen mielikuva, että otin kuvia antennin kasauksen yhteydessä, mutta en löydä niitä mistään. Todennäköisesti muistan väärin ja kuvia ei edes oo otettu.

Päädyin pitkän pohdiskelun jälkeen ostamaan Sirio Gainmasterin. Antenni on toistaiseksi väliaikaisessa sijotuspaikassa hyvin matalalla. Luin eri foorumeilta kommentteja antennista ja eniten huolestutti kirjotukset antennin herkkyydestä häiriöille peltikatosta, lähellä olevista puista yms. Asun tuulisella paikalla ja se oli yksi syy miksi päädyin lasikuituiseen antenniin. Valmistaja lupaa tuulenkestoksi 160km/h eli kotoisammin tuulennopeudeksi muunnettuna 44m/s. Katselin antennista myös myrskyvideoita youtubesta ja pahaltahan se näyttää kun juuri ja kärki on 90 asteen kulmassa toisiinsa nähden. Kovalla kelillä en siis kattele antennia, vaan luotan että se kestää. Onhan Gainmasteria poikkikin saatu useamman harrastajan toimesta. Syy siihen on sama, eli liitoskohtiin tuleva letkuklemmari. Jos lasikuituputkesta kuuluu rusaus klemmari tiukatessa tulee antenni katkeamaan.

Miulla on lasi ja hiilikuituputkesta kokemuksia muusta käytöstä ja päädyin sen takia tekemään liitokset liimallisella kutistesukalla. Laitoin ohuempaan putkeen n. 10cm pätkän kutistesukkaa(liima) ja työnsin putken isomman putken sisään niin, että kutistesukka stoppasi sen oikeaan kohtaan. Tämän jälkeen laitoin liitoksen päälle toisen pätkän kutistesukkaa niin että se menee reilusti yli koko liitoksen. Päällimmäinen kutistesukka on n. 20cm pitkä. Antenni on ollut nyt parisen kuukautta paikallaan ja myräkkäkin on tälle aikajaksolle osunut. Liitos on pitäny ja antennin arvot on kestäny kohdallaan.

Antenni toimitetaan  n. 2m mittaisessa pahvilaatikossa ja siinä on mukana selkeä kasausohje. Omalla kohdallani kävi niin, että antennin kärkeen tulevaan messinkiholkkiin oli vääränkokoinen pidätin ruuvi. Olin yhteydessä myyjään joka lupasi toimittaa ruuvin. Olin kuitenkin menossa asioille ja kävin samalla ruuviliikkeessä josta tuurilla ruuvi löytyi. Tuurilla siksi, että ruostumattomia pidätinruuveja ei kaikista ruuviliikkeistä löydy. Myyjä tarkisti varastossaan olevat antennit ja niissä oli oikean kokoiset ruuvit. Kyse oli siis huonosta tuurista. Muuten antenni on hyvinkin siistiä työtä ja uskon sen olevan helppo ja nopeasti kasattava peditioantenni, varsinkin kutistesukalla kasattuna, jolloin voi päällimmäisen kutistesukan jättää pois. Toki ohkasin putki tulee kiinnittää niin, että sisällä olevan kaapelin voi kiristää sillä niinkuin ohje sanoo.

Antennien valmistajien ilmoittamat vahvistus lukemat on mielenkiintoisia, mutta niihin kannattaa suhtautua pienellä epäilyksellä. 5/8 aallon vertikaalikepeissä usein on vahvistus 3dBd eli 3dB 1/2 aallon dipoliin verrattuna. Gainmaster on 0,625 aallon mittainen vertikaalidipoli jota syötetään keskeltä. Sirio lupaa antennille 1-2dB vahvistuksen 5/8 antenniin verrattuna. Jos puolen aallon ja 0,6 aallon antennin ero olis noin iso, niin luulis niitä olevan enemmänkin käytössä. No nää vahvistukset on vähintäänkin hämmentäviä ja niitä ei kannata ottaa niin tosissaan.

Punainen kela antenni tyvessä on vaippavirran katkaisua varten. Se siis erottaa antennin ja syöttöjohdon toisistaan niin että syöttöjohto ei säteile. Moni kuitenkin on kommentoinut että antenni paranee ns. ugly balunin kanssa. Ite en osaa sanoa onko eroa vai ei, kun tein uglyn siihen samantein. Tekemäni uglyn halkaisia on 110mm kun sattui silmään senkokoista viemäriputkea puuilosta. Metrin pätkä tais olla kympin pintaan hinnaltaan. Rg213 kaapelia on kierretty putken ympärille 5,5-6m niinkuin ohjeissa tälle bandille on. On sitten ihan toinen juttu että onko uglystä mitään hyötyä. En tosin usko että siitä haittaakaan on ja itellä oli riittävän pitkä syöttökaapeli entuudestaan, joten kustannukset oli minimaaliset, jäihän putkea vielä muutamaan uglyyn. Liittimien avulla uglyä ei kannata tehdä, jokainen liitin kun aiheuttaa häviötä. No tietysti jos ei välitä lakipykälistä ja lähettää vaikkapa 100W tehoilla, ei muutamasta liittimestä ole haittaa.

suuntakuvio
Picture copyright Sirio. Kuva pöllitty kylmästi Sirion sivuilta

Gainmasterin suuntakuvio pystysuunnassa on 5/8 vertikaali antennia jonkin verran matalampi. Antenni ei siis sovi mihinkään montun pohjalle vaan on tarkoitettu korkeisiin maastokohtiin. Lähtökulma on usein se asia joka unohtuu kertoa, kun joku kysyy antennisuosituksia. 1/2 keppi monttuun ja 5/8 mäelle ja näiden sirion antamien tietojen perusteella Gainmaster vielä korkeemmalle mäelle. Ite asun kohtuullisen kokosen mäen päällä ja täytyy sanoa antennivalinnan osuneen kohdalleen. Tarkotus on asentaa antenni piharakennuksen päätyyn tulevaan putkeen. Putki on reilu 7m pitkä ja Gainmaster tulee sen päähän 11-12m maanpinnasta ja tuo 7m katonharjan yllä. Koko putki tulee pyörimään ja siihen tulee kaksi vaakapolarisaatiossa olevaa yagia. 11m bandille 3-elementtinen taittodipoli yagi ja sen yläpuolelle 5-elementtinen 70MHz antenni. Ennen Gainmasterin asennusta mietin, että kuinkahan pahasti se häiriintyy alla olevista antenneista. No se on ollut nyt jo tovin lyhyessä putkessa kiinni ja lähinnä nojallaan seinää vasten. Antennin alapää on samalla tasolla katon harjan kanssa ja peltikatto n. 1m päässä. Hyvin on antenni toiminut. Miulla on vara-antennina 1/2 dipoli joka roikkuu kahden puunlatvan välissä. Se kuuntelee aavistuksen verran paremmin, mutta lähetyspuolella se häviää Gainmasterille. Kuuntelu selittynee sillä, että sen syöttöpiste on korkeammalla kuin Gainmasterin kärki. Uskon että ero tasottuu jahka saan antennin lopulliseen sijoituspaikkaan. Vaikka antennia voi sanoa kalliiksi, olen sitä mieltä että se on hintansa arvoinen ja toimiva peli. Katselin antennin hintoja ebaystä ja yllätyksekseni huomasin sen olevan muissa euroopan maissa kalliimpi kuin suomessa. Hintaero oli useampi kymppi. Aikaisemmin miulla on ollut vain 5/8 antenneja sekä yageja(vaaka), joten vertailukohtani on nuo 5/8 kepit. Gainmaster makasi pihanurmikolla yhden päivän ennen pystyyn nostamista. Se kuunteli asemat n. 20km säteellä silloinkin siis vaakatasossa ja nurmikkoa vasten. Lähetystä en viittiny nurmikolla kokeilla. Toistaseks pisin yhteys on auroorakelissä Rauman lähelle ja pienessä pintaliidossa Juvalle. n. 50km säteellä asemat kuuluvat moitteettomasti päivittäin.

Mielestäni Sirio Gainmaster on hyvä antenni

http://www.gain-master.it

Antennin teknisiä tietoja.

Keskeltä syötetty 0,625 aallon vertikaali  dipoli
Taajuusalueella  25,5 – 30 MHz SWR pienempi kuin 2
Antennin pituus n.7,4m
Tehonkesto 500W jatkuva ja piikkiteho 1000W
Tuulenkesto 44m/s (160km/h)
Paino 3kg
Vahvistus 1-2 dB enemmän kuin normaali 5/8 aallon antennille.