J-tikku rha68 antennin teko ohje

En jaksa näitä ohjeita miettiä niin paljon, että täysin peukalo keskellä kämmentäkin ja työkaluja koskaan näkemätönkin osaisi rakentaa. Ei kuitenkaan oo millään lailla vaikeeta.

Valitettavasti yksityishenkilö ei voi rakentaa tukiasemaa Rha68 taajuudelle. Itse päädyin kuitenkin kyttäyskopin katolle j-tikku antennin rakentamaan. Käsikapula on johdon toisessa päässä ja kyllähän se antennikin liikkuu kun tarpeeksi tuulee.

Tarveaineet

  • 10mm alumiinitankoa n.4100mm.
  • 50x50x5 alumiinikulmaa n.150mm.
  • 2kpl 48mm pakoputkiklemmareita.
  • 8kpl M10 ruostumattomia muttereita.
  • 4kpl M10 ruostumattomia aluslevyjä.
  • 2kpl 10mm reijällä olevaa kaapelikenkää.
  • kutistesukkaa

Tarvittavat työkalut

  • Tarvittavat työkalut.
  • Rautasaha tms. katkaisuväline.
  • M10 kierrepakka.
  • Porakone.
  • 17 ja 13mm kiintolenkkiavain(mielellään 2kpl).

Valokuvia miulla ei ole tähän artikkeliin, mutta josko vaikka innostuisin toisen antennin rakentamaan kamera kädessä. Liitteenä piirustus antennista. Kaikessa yksinkertaisuudessaan sahasin 150mm pätkän 50x50x5 alumiinikulmaa. Porasin siihen 2x11mm reikää 110mm päähän toisistaan. Näiden väliin reilu reikä RG213 koaksiaalikaapelille. Kannattaa laittaa ihan läpivientikumi tähän reikään. Sijainti vähän riippuu siitä, että onko mahdollista kuljettaa kaapeli tolppaputken sisällä vai ei. Toiselle puolelle porasin 9mm reikiä 4kpl ja mitotuksessa käytin 48mm pakoputkiklemmaria. Klemmarin kokohan riippuu siitä tolppaputken halkasijasta. Itellä se on 38mm

71MHz_J-tikku
Pdf ohjeesta riistetty piirros.

Seuraavaksi sahasin 10mm alumiinitangosta 3040mm ja 1020mm mittaiset pätkät, eli varsinaiset antennielementit. Kiersin molempien tankojen alapäähän n. 180mm mittaiset M10 kierteet. Kierteisiin kiersin mutterit ja aluslevyt. Seuraavaksi pujotin kaapelikengät koksia varten, sekä toiset aluslevyt ja mutterit. Kaikki mutterit ja aluslevyt on ruostumattomia, alumiini kun ei viihdy normiteräksen seurassa. Kolmannet mutterit oli seuraavana vuorossa ja alumiinikulman jälkeen sitten viimoset. Viimiset mutterit pitää tässä vaiheessa tiukata ihan avaimella.

Koksi läpi reijästä ja juotetaan vaippa ja kuumakarva kaapelikenkiin kiinni. Huonoa tässä antennimallissa on se että, kaapelin suojaus kosteudelta/vedeltä pitää tehdä kunnolla. Itse laitoin sekä vaipan että kuumankarvan kaapelikenkien sekä johdon päälle liimalla varustetun kutistesukan. Sitten kutistin alapäästään pätkän kutistesukkaa siihen haarakohtaan, niin että se jäi suppiloksi. Tähän suppiloon(kuva ois kiva) laitoin epoksia joka peittää kokonaan tuon kohdan jossa vaippa ja kuumakarva eroaa toisistaan ja jättää kaapelin kosteudelle alttiiksi. Eli se kohta tuli liiman sisään kokonaan. Muistakaa sitten, että epoksi on voimakkaasti allergisoivaa ja sitä ei pidä käyttää paljain käsin. Jos allergia iskee, saa heittää hyvästit tälle käyttökelpoiselle aineelle.

Oikeesti kannattaa miettiä etukäteen toi osien kasaus, että miten se parhaiten sujuu.  Swr:rät säädetään siirtämällä syöttöpisteen ja vaipan korkeutta mutterien avulla. Kun oikee kohta on löytyny, tiukataan mutterit niin ettei se pääse muuttumaan. Toi mitta on laskurista ja ei ainakaan miulla osunu ihan kohdalleen. Siinä usiamman antennin säädön yhteydessä unohdin mitata mihin kohtaan se asettui ja nyt ei enää saa mitattua kun se on siellä kyttäyskopin katolla. Itellä löyty alumiinit varastosta joten kustannukset tuli ruostumattomista ruuveista. Lisäsin myös kapean muovisoiron tuohon lyhyemmän elementin pään korkeudelle. Tukeevat toinen toistaan siinä. Reikäväli sama 110mm kun alumiinikulmassakin ja 4:llä kutistesukan pätkällä se siinä kestää paikallaan.

pdf ohje tulostamista varten