Azimuthal map?? Locator?? Se on Qth-keskeinen kartta.

Ihan äkkiä ei tule hakusanaa mieleen, kun miettii mistä sais kartan jossa suomi olis keskipisteenä. No sellasen saa ja jopa voi ite määritellä sen keskipisteen ja vaikuttaa hiukan mitä kartalla näkyy. Kartan tekoon tarvitaan lokaattoriruutu. Maapallo on jaettu lokaattoriruutuihin jotka helpottavat radioharrastajan elämää monellakin tavalla. Kun vasta-asema antaa lokaattorinsa, sen voi syöttää tietokoneelle ja kone antaa etäisyyden ja ilmansuunnan missä vasta-asema on. Lokaattori on riittävän tarkka, mutta ei kuitenkaan paljasta osoitetta. Nettipalvelujakin on olemassa, mutta ne ei välttämättä näytä ilmansuuntaa ja etäisyyttä. Itse käytän Qthlocator.free palvelua. Sillä on helppo määritellä se omakin lokaattoriruutu. Palvelussa yksinkertaisesti mennään karttaa siirtämällä ja suurentamalla siihen asemasi seutuville ja klikataan karttaa halutusta paikasta. Näkyviin ponnahtaa ikkuna jossa on Qth locator. Esimerkkikuvassa on imatran rautatieaseman lokaattori KP41JE.

qth.free

Ruudussa näkyy muutakin tietoa, esim. aikaisempi lokaattoriruutu, etäisyys ja suunta asteina(karttasuunta) siihen. Ruudulla kun on nuo koordinaatit valmiina, niin avaa samantein www.112.fi sivulta löytyvä lomake(pdf) ja laita ne siihen osoitteesi kera. Tulostettuna näkyvälle paikalle laitettuna osaa vieraasikin soittaa apua jos itse saat vaikka sairaskohtauksen. Vieraat hyvin harvoin tietävät tarkkaa osoitetta varsinkin mökillä ollessaan.

Nettipalvelun sivun oikeassa alakulmassa on pieni ruutu johon voit laittaa vasta-asemasi lokaattorin ja kartta siirtyy siihen kohtaan. Näytölle ilmestyy ruutu jota klikkaamalla aukeaa tuo pieni tietoruutu josta selviää etäisyys yms. jos olet viimeksi ollut omassa ruudussasi. Ei mikään mailman kätevin palvelu, mutta toimii ainakin kaikissa käyttöjärjestelmissä. Nyt kun olet selvittänyt lokaattoriruutusi, niin siirry seuraavaan nettipalveluun.  http://ns6t.net/azimuth/ jossa voit tehdä itsellesi karttoja.

kp41gd_azimud

Näitäkin palveluja on useita, mutta olen itse mieltynyt tähän siistin kartan vuoksi. Jossain toisessa viivat ovat niin paksut että peittää alleen jo kaupunkeja. Kartta ei loppu peleissä tarvitse kovinkaan paljon tietoa. Liika tieto tekee siitä vain epäselvän. Title: kohtaan anna kartallesi nimi. Location: laitat lokaattorisi ja distance: kohtaan tulee kilometreinä kartan laajuus. Itselläni on käytössä 2000km ja 15000km kartat. Toisessa näkyy eurooppa ja toisessa käytännössä koko mailma. Paper: kohtaan laitat paperin koon. Itselläni on A3 koska voin tulostaa siinä koossa, vaikkakin käytän karttaa pelkästään tietokoneen näytöllä. Klikkaa Create Map painiketta ja hetkenpäästä eteesi tulee kartta. Klikkaa kartan päällä hiiren kakkosnappia ja tallenna kartta. Tallennusmuoto on pdf, jonka voit avata mieleiselläsi ohjelmalla tai tulostaa. Itselläni molemmat kartat ovat selaimen välilehdissä, niin ei tarvitse karttoja varten olla ohjelmaa käynnissä. Seuraavaksi todennäköisesti ihmettelet mihin suuntaan se antenni pitää kääntää, jotta haluamaasi maata voi metsästää. Suurella todennäköisyydellä antenni pitää suunnata ihan eri suuntaan kun olit aikaisemmin luullut 🙂

Allaolevassa esimerkkikartassa ei kaikki tieto mahtunut koneeni näytölle, joten ylä ja alaosa puuttuu.

esimerkki_azimud